Retseptid

Kodune aprikoosi-kohupiima kook

Vaja läheb:

450 g aprikoosikompotti või 1 kg värskeid aprikoose, 100 g suhkrut, 75 g Baltixi mannat, 50 g võid, 3 muna, 600 g kohupiima, 150 g maitsestamata või virsikujogurtit,  2 sidruni riivitud koor, 2 tl küpsetuspulbrit

Valmistamine:

Lõika aprikoosid kuubikuteks. Sega või suhkru ja munadega, lisa kohupiim, jogurt ja sidrunikoored. Hõõru ühtlaseks, sega küpsetuspulber mannaga ning seejärel lisa taignale. Sega hulka aprikoositükid.  Aseta segu 26 cm ahjuvormi ja küpseta 175 kraadi juures umbes 1 tund. Kui valmis, puista üle tuhksuhkruga. 

Kana-tanguroog šampinjonidega

Vaja läheb:

300 g Baltixi odrakruupi, 4 sibulat, 1 l kanapuljongit, 2 küüslauguküünt, 500 g värskeid šampinjone, 3 kanafileed, 2 spl. hapukoort, 2 spl. peterselli, 150 g kirsstomateid, näpuotsatäis soola

Valmistamine:

Lõika seened viiludeks ja kana kuubikuteks. Samal ajal prae pannil sibulad kuldseks, lisa kanaliha ja prae kuni pruun. Lisa seened ja purustatud küüslauk. Prae kuni vesi on ära auranud, seejärel lisa puljong ja odrakruup. Küpseta 20 minutit kuni tangud on pehmed ja puljong on tangudesse imendunud. Lisa hapukoort, soola, peterselli ja kirsstomateid.

Pilaff

Vaja läheb:

400 g Baltixi aurutatud riisi, 300 g lamba- või sealiha,100 g pekki, 400 g porgandit, 200g sibulat, 2 tl kuivatatud pune, 4 sl tomatipüreed, soola, pipart, köömneid, küüslauku.

Valmistamine:

Lõika liha kuubikuteks ja pekk väikesteks tükkideks, seejärel prae pannil õlis. Lisa sibul, porgandikuubikud ja maitseained ja juurde veidi vett. Prae läbi ja eemalda pekitükid pannilt. Keeda riis nõrgal kuumusel 15 minutit vahekorras 1 osa riisi ja 2 osa vett. Lisa riis, pune ja tomatipüree lihale, sega ja maitsesta.

Hernesupp

Vaja läheb:

280 g Baltixi herneid, 150 g suitsusealiha, 2 sibulat, 2 porgandit, 100 g võid, 6 viilu saia/saiakuubikud, soola, pipart, loorberit, hakitud maitserohelist.

Valmistamine:

Pese herned ja pane eelmisel õhtul likku. Suitsusealiha pane külma vette keema, eemalda vaht. Lisa sool, pipar, loorber, 1 sibul ja 1 porgand ning keeda puljong. Tõsta liha välja, kurna leem ja pane koos hernestega keema. Pruunista pannil tükeldatud/riivitud porgand ja tükeldatud sibul ning lisa supile. Tükelda liha ja lisa supile. Kui herned on pehmed, lisa sool, pipar, maitseroheline ja saiakuubikud.

Suussulavad kaerahelbeküpsised

Vaja läheb:

250 g Baltixi kaerahelbeid, 1 spl. pruuni suhkrut, 125 g võid, 1 spl. jahu, 30 g purustatud sarapuupähkleid, 3 munakollast, 50 g mett.

Valmistamine:

Rösti kaerahelbed või ja suhkruga helveste pruunistumiseni. Eemalda tulelt, lisa ülejäänud ained (jahu, pähklid, munakollased ja mesi) ja vormi segust ümmargused pätsid. Küpseta pätse võiga määritud ahjuplaadil 15 minutit 200 kraadi juures ja jahuta enne maitsmist.

Pannkoogid tatrajahust

Vaja läheb:

2 klaasi vett, pärmi, 1,5 klaasi nisujahu, 1 klaas piima, 1 klaas tatrajahu, 2 muna, soola, õli praadimiseks

Valmistamine:

Lahusta pärm leiges vees, lisa nisujahu ning lase soojas kohas 2-3 tundi kerkida. Kerkinud taignale lisa soe piima, sool, tatrajahu ja munad. Sega ja lase veel tunnike soojas kohas seista. Seejärel küpseta õli või rasvaga pannil väikesed pannkoogid.

Kartuli-kruubipuder

Vaja läheb:

1 tassitäis Baltixi odrakruupi, 3 suurt kartulit, 3 tassi vett, 200 g suitsupeekonit või suitsusinki, 2 sl. võid

Valmistamine:

Koori kartulid ja pese kruubid. Aseta kruubid eelnevalt sulatatud võiga anumasse, kuumuta kruupe õrnal tulel. Lisa vesi ja terved kooritud kartulid, sool. Keeda vaiksel tulel umbes 30 minutit. Tambi kartulid pudrunuiaga pudruks. Lõika peekon kuubikuteks ja prae pannil, lisa pudrule peekonikuubikud.

Isuäratav paneeritud kanafilee riisi ja salatiga

Vaja läheb:

Baltixi riivsaia, aurutatud riisi, kanafileed, muna, kurki, soola, pipart, ürdisegu, tšillipipart, tilli

Valmistamine:

Pese riis ja pane see soolaga maitsestatud keevasse vette. Keeda nõrgal kuumusel 15 minutit, seejärel vala üleliigne vesi ära. Klopsi üks muna kaussi lahti. Maitsesta kanafilee soola ja pipraga või kanalihamaitseainega ning kasta kanafilee lahtiklopitud munasse. Seejärel puista taldrikule Baltixi riivsaia, kasta kanafileetükk mõlemalt poolt riivsaia sisse ning prae pannil oliiviõlis. Tõsta keedetud riis kruusi ja keera kruus taldrikule ümber, et riisist jääks ilus vorm. Peale võid raputada ürdisegu. Salatiks koori kurk ja viiluta kartulikoorijaga pikad ribad. Salati kaunistuseks kasuta hakitud tšillipipart ja tilli.

Tervislik hommikupuder Baltixi hirsihelveste, manna ja kurkumiga

Vaja läheb:

100g Baltixi hirsihelbeid, 100g Baltixi mannat, 200ml piima, ½ tl. kurkumit, natuke soola, näpuotsaga musta pipart, soovi korral 1-2 tl. suhkrut või mett; soovi korral võid peale panna ka riivjuustu.

Valmistamine:

Vala potti 100g hirsihelbeid ja 50g mannat ning lisa 200ml piima. Sega nõrgal kuumusel kuni hirsihelbed ja manna on paisunud ning jäta natukeseks hauduma. Maitsestamiseks lisa ½ tl. kurkumit, soola, musta pipart, suhkrut või mett.

Lihtne puder

Vaja läheb:

100g Baltixi hirsihelbeid u´ml piima, näpuotsaga soola.

Valmistamine:

Vala potti natuke vett ja lase sel keema minna; seejärel vala juurde 200ml piima, kuumuta seda ning lisa siis 100g hirsihelbeid. Keeda pidevalt segades 1-2 min ning seejärel jäta pudru paariks minutiks kaane alla hauduma. Serveerida saad moosi või võiga.

Maisihelbe puder kõrvitsatega

Vaja läheb

1 tass maisi, 300 g kõrvitsat, 3 klaasi piima, 1 supilusikas suhkrut, sulatatud võid ja soola.

Valmistamine:

Kõigepealt pruunista helbeid pannil seejärel kalla need keeva piima või vette ja keeda paar minutit. Kõrvitsal eemalda koor ja seemned ning lõika väikesed kuubikud. Raputa kuubikutele suhkrut ja keeda nõrgal kuumusel. Kõrvits hakkab eraldama mahla seda saad kasutada saa pudrule peale valamiseks. Selle kõrvitsamahla võid eraldada, et hiljen seda kasutada. Kõrvitsat keeta 15 min. Seejärel segage kõrvitsad maisipudruga. Lisage väheke soola jätke pudru paariks minutiks hauduma. Maitsvamaks muutmiseks võid peale valada eraldatud kõrvitsa mahla v õi kaneeli.

Kotletid hernehelvestega

Vaja läheb

Valmistamiseks läheb vaja 100g hernehelbeid, 250-300g hakkliha, 1-muna, sibul, küüslauk, pipart ja soola maitse järgi ja toiduõli.

Valmistamine:

Hernehelbed on vaja eelnevalt keeta soolases vees umbes 10 minutit ja jätta nad jahtuma. Seejärel haki sibul ja küüslauk. Klopi teises kausis muna. Pane hakkliha kaussi lisa muna, peenestatud küüslauk, sibul, jahutatud hernehelbed,  sool ja pipar. Sega kõik ained ühtlaseks massiks. Vormi märgade kätega väikesed kotletid ja prae õlis mõlemalt poolt 10 minutit kaane all.

EU

Euroopa Liit
Euroopa struktuutija
investeerimisfondid

EE

Eesti
tuleviku heaks